Nikon Lens Terimleri ve Karşılıkları
Nikon Lens Terimleri ve Anlamları
Nikkor
Nikon Corporation tarafından üretilen ve Nikon F-montajı kamera lensleri de dahil olmak üzere üretilen lens markasıdır.
Z Montaj (Mount)
Nikon tarafından aynasız dijital fotoğraf makineleri için geliştirilmiş bir lens yuvasıdır.
Nikon Z Mount yuvasına sahip bir aynasız fotoğraf makinesine Nikon F montaj bir lensi ayrıca satın alabileceğiniz Nikon FTZ Mount çevirici bir adaptör ile kullanılabilir.
S Line
Nikon Aynasız Lensler içerisinde üst seviyede olan modeller S Line serisine girmektedir.
"S”, "Üstün”, "Süper” ve "Sofistike” gibi çeşitli kelimelerin ilk harfini temsil eder. Aynı zamanda lens çerçevesi üzerindeki gümüş renkli çizgiyi de temsil eder.
S Line seri lenslerin görüntü ve keskinlik kalitesi diğer modellere göre daha üst seviyededir.
Noct
Noct Nikkor ismi "Nocturne” kelimesinden türetilmiştir.
Orijinal lensin temel konseptini miras alan bu yeni Noct, en yüksek nokta görüntü reprodüksiyon kapasitesini sağlar.
Sonuç olarak, net gece manzaraları ve astronomik çekimler için en ideal sonuçları alacağınız lenslerdendir.
F -MONTAJ (Mount)
Nikon F-mount, Nikon'un standart lens montaj sistemidir. 1959'da tanıtılan F-mount lensler 50 yılı aşkın bir süredir üretilmektedir ve şu an için 400'den fazla Nikkor objektifi kapsamaktadır
1980'lerde, otomatik odaklama devriminin gelişiyle Nikon, diğer üreticilerin aksine F-montajı yeni bir otomatik odaklama uyumlu lens montaj sistemi lehine hurdaya atmak yerine adapte etmeyi seçti.
Bu karar F-mount'un şimdiye kadar üretilen en geniş değiştirilebilir mercek sistemi olma iddiasını güçlendirdi.
Nikon F-mount sistemi, yüksek düzeyde bir lens ve kamera uyumluluğu sunuyor.
Birçok erken manuel odaklama lensi, modern Nikon fotoğraf makinelerinde hafif modifikasyonla kullanılabilir ve birçok mevcut Nikon objektifi orijinal Nikon F SLR'de kullanılabilir.
Bununla birlikte, bazı uyumluluk sorunları var, bu yüzden yeni kombinasyonlar denemeden önce üreticinin belgelerini kontrol etmeyi unutmayın.
MOUNT BIÇIMLERI
FX LENSLER
FX kısaltması, objektifin 35 mm'lik bir tam çerçeve sensörünün boyutundaki bir görüntüyü çözdüğünü ve bu nedenle Nikon'un tam renkli kamera gövdeleri ile kullanılmak üzere tasarlandığını gösteriyor.
FX lensleri, Nikon'un kırpma sensörü DX format gövdelerine monte edilebiliyor ve bu da orijinal lens özelliklerinden görüş alanı değişikliğine neden oluyor.
DX LENSLER
DX lensleri, bir APS-C sensörünün boyutundaki bir görüntüyü çözünür ve Nikon'un DX format kırpma sensör gövdeleri ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
DX objektifleri, Nikon'un yeni DX format dijital kameralarıyla kullanılmak üzere gerçekten geniş açılı merceklere olan talebi karşılamak için 2003 yılında piyasaya sürüldü.
DX lensleri, FX eşdeğerlerinden daha küçük ve daha ucuzdur ve daha pahalı FX sistemlerinin maliyetini haklı çıkaramayan amatör ve meraklıları atıcılar için mükemmel bir seçimdir.
DX lensleri FX formatındaki gövdelere monte edilebilir, kamera otomatik olarak vizörü ayarlar ve kırpılmış bir DX boyutlu görüntü yakalar.
CX LENSLER
1 Nikkor lens olarak da bilinen CX Lensler 2011'de piyasaya sürüldü ve özellikle Nikon 1 ayna içermeyen dijital kamera sistemi ile kullanılmak üzere tasarlandı.
Nikon 1 sistemi son derece küçük bir 13,2 x 8,8 mm sensör kullanıyor ve CX-montajı, daha büyük DX ve FX kardeşlerine göre fiziksel boyut bakımından farklılık arz ediyor.
CX lensleri bu nedenle DX veya FX formatındaki kamera gövdelerine monte edilemez, ancak Nikon FT1 F-Mount adaptörü Nikon 1 gövdelerindeki tüm F-montaj merceklerinin kullanılmasına izin verir.
AF
Auto Focus (Otomatik Netleme) kelimelerinin kısaltmasıdır. Fotoğraf makinesi gövdesi içinde bulunan fokus motoru ile çalışan modelleri tanımlar.
AF-S
Auto Focus – Silent (Sessiz Auto Fokus) karşılığıdır. ‘Silent Wave Motor’ – ‘Sessiz Dalga motor’ adı verilen ve Canon’un USM ve Sigma’nın HSM sistemine benzer ve objektif içinde ultrasonik kotor bulunduran lens sınıfıdır.
Makine içi motorla fokusa göre daha hızlı ve sessizdir. Tüm Nikon AF Lenslerde bu özellik kodları bulunmaktadır.
AF-P
2016 yılının başında tanıtılan AF-P objektifler, Canon'un STM lensleri gibi bir "kademeli motor" özelliğine sahiptir. Bu motor stili AF-S teknolojisinden çok daha sessizdir ve odak işlemi sırasında çok daha düzgün hareket eder. AF-P bu nedenle, video çekimi için, yakınlaştırma sırasında pürüzsüz bir hareket sürdürmek için ve kayıttaki odak motorlarını duymamanız için idealdir.
AF-D
Kamera gövdesine mesafe bilgisi ileten otomatik odaklı mercekler. Modern Nikkor objektiflerin tümü bu bilgileri kameraya aktardığından, bu tanım artık kullanılmıyor.
Teknik olarak bugünkü mevcut Nikkors AF-D'dir. Bu, teknolojinin ilk çıktığında atamanın çok daha önemli olduğu bu durumlardan bir diğeri ve objektif serisinde, bu yeteneği olmayan bazı objektifler bulunuyordu.
NOT: Bazı AF-D objektifler, maksimum diyafram açıklığı değerinden hemen sonra D tanımını basitçe kullanmıştır, örneğin NIKKOR 50mm f / 1.8 D
AF-I
1992-1996 yılları arasında üretilen telefoto lenslerde kullanılan ve daha sonra yerini AF-S sistemine bırakan Oto Fokus sistemidir. Piyasada nadir bulunan lenslerdendir.
AW
Nikon, 1 Nikon fotoğraf makinesi serisinin bir parçası olarak, montaj bölümündeki makalenin başında anlatılan CX montaj makinesini kullanan bazı tam su geçirmez kameralar çıkardı.
Bu kameralarla birlikte, All Weather için AW atamasını taşıyan su geçirmez lensler geldi. Su geçirmez bir Nikon fotoğraf makinesine monte edildiğinde, çifti suya daldırabilirsiniz.
VR
Nikon’un ‘Vibration Reduction’ - Titreşim azaltıcı sistemine sahip lens serisini temsil eder.
Optik görüntü sabitleme özelliği bulunmaktadır, Bu özelliğe ayrıca titreşim ve diğer kamera hareketleri telafi etmek için kullanılan bir Titreşim Azaltma özelliği de diyebiliriz.
Dahili "Titreşim Azaltma" özelliğine sahip mercekler VR harfleriyle gösterilir.
Elde taşınır çekim veya zor ışık koşullarında 3 hareketsiz durma noktasını telafi edebilme özelliği. VR, aksi takdirde bir tripoda ihtiyaç duyulan durumlarda son derece yararlıdır.
Canon’un IS, Sigma’nın OS sistemlerine benzer çalışır ve optik elemanların titreşimi azaltıcı yönde hareket ettirilmesiyle daha net fotoğraflar elde etmeye yarar.
DX
APS-C Dijital SLR sensörler için tasarlanmış bir lens ürünüdür. Full frame DSLR (FX) makinalarında kullanıldığında fotoğraflarda fotoğrafların köşelerinde siyaha kaçan az pozlama hatalarına sebep olur.
Tüm Nikon DSLR fotoğraf makinalarında DX lensleri kullanabilirsiniz.
1.5x crop çarpanlı ve Dijital Nikon SLR lerde kullanılan sensörler için dizayn edilmiş lenslerdir.
FX
Tüm Full Frame DSLR yada SLR Fotoğraf makinalarında kullanılabilen objektif türüdür.
D
Distance/Dimension’ – Mesafe/Boyut anlamına gelen D kısaltması,
Objektifin kamera odaklı olan mesafesini belirleyen bir dijital algılayıcı ile donatılmıştır.
Bu sayede poz hesaplamalarını daha kesin sonuçlar ile hesaplamamızı sağlar.
Objektifin Nikon’un 3D Matrix Ölçüm sistemine sahip makineleriyle uyumlu olarak çalışabileceğini gösterir.
DC
Odaklanan nesnenin arka ya da ön kısmına istenilen oranda bokeh (Arka plan bulanıklığı) verebilme özelliğidir.
G
G kısaltmasına sahip olan objektifleriin diyafram halkaları yoktur ve diyafram ayarı sadece elektronik olarak fotoğraf makinesinden ayarlanabilmektedir.
Bu fark dışında D serisi lenslerle aynı özelliklerdedir. G-merceklerin fiziksel bir açıklık halkası yoktur, objektifin açıklığı ancak fotoğraf makinesi gövdesi vasıtasıyla değiştirilebilir.
G-mercekler manuel odak gövdelerine monte edilebilir, ancak atıcı objektif açıklığını değiştiremez.
Günümüzdeki tüm Nikkor objektifler "G" objektifler, bu yüzden bu genellikle en çok merak edilen tanımlamalardan biridir.
Elbette, Nikon'un manuel açıklıklarla hala mercekleri bıraktığı zaman önemi daha da belirginleşti ve bu yeni otomatik diyafram lenslerini belirlemenin bir yoluna ihtiyaç duyuyorlardı.
E
E-tipi mercekler elektronik diyafram kontrolü özelliğine sahiptir ve eski lenslerin diyafram kolu ve kamera arasındaki fiziksel bağlantıyı tamamen elektronik bir sistem lehine koparır.
E-Tip lensler, obtüratör öncelikli modlarda çekim yaparken daha yüksek kare hızlarına olanak tanıyan daha hızlı, daha doğru diyafram çalıştırma sağlar.
Sistem, D ve G lens diyafram açıklık mekanizmalarından daha pahalıdır, bu nedenle sadece şu an Nikon'un üst düzey profesyonel lenslerinde mevcuttur.
ED
Extra Low Dispersion Glass’ – Ekstra Düşük Dağılımlı Cam’ın kısaltmasıdır. ED camlar parlamalar ve renk sapmalarını azaltmaktadır.
ED, bir lensin, renk sapmalarını önemli derecede azaltan merceklerin üretimini sağlamak için Nikon tarafından geliştirilen bir teknoloji olan 'Extra-low Dispersion' camı kullandığını belirtir.
Daha önce renk sapmaları kalsiyum florit esaslı cam kullanılarak azaltıldı, ancak kırılgan doğası ve sıcaklık duyarlılığı Nikon'un daha güçlü bir çözüm olarak ED geliştirmesine yol açtı.
FL
FL lensler, monokristal bir optik malzeme olan Fluorite'dan üretilen elementleri içerir.
Florit, görünür ışık tayfındaki renk sapmalarının düzeltilmesinde mükemmel ve optik camdan daha hafiftir. Fluorite-glass ancak kırılgan ve sıcaklık duyarlı olabilir.
IF
‘Internal Focus’ – Bu tür lensler bir iç odak mekanizmasına sahiptirler.
Bu yüzden lensin ön tarafında bulunan optik lens hareket etmez.
Dahili Fokus özelliğine sahip bu lenslerde sadece objektifin içinde kalan optik elemanlar hareket etmekte, böylece fokus sırasında lensin boyu değişmemekte ve öndeki eleman dönmemektedir.
IF veya 'Dahili odaklama', objektifin fiziksel boyutunu değiştirmeden odaklanmasını sağlar. Lens bararası içindeki öğeler, daha hafif ve daha kompakt objektif tasarımlarına ve daha hızlı otomatik odaklama hızlarına olanak tanıyan odak elde etmek için harekete geçer.
Tüm zoom lensleri bir IF tasarımıyla yapmak zordur, bu nedenle Nikon 200-500 gibi uzun zoom oranlı lensler IF olarak belirlenmemiştir.
Micro
Nikon Macro (Yakın Çekim) özellikli objektiflerine ‘Micro’ ismini vermektedir.
N
Nikon’un son geliştirdiği Nano Crystal Coat – Geniş açılı lenslerde oluşan düşük kontrast ve ışıklı lens yansımalarını engelleyen Nano Kristal Kaplama özelliğine sahip lenslerini işaret etmektedir.
N harfi, bir lensin Nikon'un 'Nano Kristal Kaplama' teknolojisini kullandığını gösteriyor.
N mercek elemanları nano boyutta kristalleşmiş parçacıklarla kaplanır ve bu da bir mercek içindeki elementler arası yansımayı önemli ölçüde azaltır ve özellikle geniş açılı merceklerde problemli olabilen gölgelenmeyi ve parlamayı azaltmaya yardımcı olur.
PC
Perspective Control’ – Perspektif kontrollü objektiflerdir. Sadece shift ve tilt-shift lensler bu sınıfa aittir. Shift ve Tilt yaparak fotoğraftaki form bozukluklarını düzeltebilme özelliğidir.
PF
PF lensleri Phase Frenel için geçerlidir ve temel olarak Nikon'un Canon'un popüler DO (Diffractive Optics) teknolojisi ile eşdeğerdir.
Bu teknoloji, renk yansımalarını düzeltmek için özel olarak tasarlanmış kırınımlı bir lens öğesi kullanır; bu da tipik refraktif lenslerin birkaç mercek öğesine ihtiyacı vardır.
Kırınım elemanı, mikroskopik yivli bir arka elemana sahiptir ve bu da farklı dalga boylarındaki ışığı aynı noktaya yakınsamaya zorlar.
SIC
(Super Intagrated Coating): Lenslerdeki iç yansımaları, düşük kontrast ve ışıklı lens yansımalarını azaltmaya yarayan kaplamadır.
AS / ASP
Geniş açılı lenslerde distorsiyonu azaltan elementtir. ASP ve AS lensler en az bir Asferik lens öğesi içerir.
Bir asferik elemanın profili, bir kürenin yüzeyine uymaz. Küresel olmayan elementler, koma ve diğer çeşitli objektif sapmalarını düzeltmek için kullanılır, ancak maliyetli ve üretim için karmaşıktır.
Asferik öğeler ilk olarak 1968'de Nikon objektiflerinde görünmeye başladı ve bazı eski objektifler bu tarifi harici olarak taşıyor. Günümüzdeki objektifler, AS özelliklerini objektif özellikleri içinde gösterebilir, ancak objektif üzerinde harici olarak yazılmış değildir.
CRC
Lenslerde odaklama esnasında olabilecek hataları engelleyen sistemdir. 'Yakın Aralıklı Düzeltme' sistem lensleri, yakın mesafelerde mükemmel görüntü kalitesinin elde edilmesini sağlar.
Objektif grupları, yüzen objektif tasarımı kullanarak yakın odaklı durumlarda optik performansı korumak için odaklama sırasında bağımsız hareket eder.
Nikon, balıkgözü mercekleri, geniş açılı mercekler, Mikro makro mercekler ve 1967'den itibaren birkaç orta telefoto objektife sahip CRC sistemini kullandı.
Bu tasarım felsefesinin unsurları artık tüm merceklerde mevcut olduğundan, ancak CRC hala Nikkor 35mm f / 1.4 AI-s gibi bazı eski ikinci el lenslerde bulunabilir.
RD
RD Objektifler, diyafram bıçakları, normal çokgen tip yerine dairesel bir açıklık yaratmak üzere tasarlanmıştır.
Bu, görüntünün bokeh görünümünü, yumuşak odak etkisi yaratan düz çizgilerin eksikliğini değiştirir. Nikon bu kısaltmayı objektiflerinde harici olarak kullanmaz, ancak objektif özellik listelerinde bulunabilir.
RF
RF veya 'Arka Odaklama' merceklerinde, yalnızca IF lensler gibi odaklama esnasında hareket eden arka lens elemanı, objektifin fiziksel boyutunu değiştirmeden odaklamasını sağlar ve kompakt lens tasarımı ve daha hızlı otomatik netleme performansı sağlar.
Modern Nikkor objektiflerde ve daha eski objektiflerde kullanılmaz. Lenslerde arka grup elementlerinin de odaklama yapabilmesi özelliğidir.
Bu özellik ile daha kolay odaklama yapmayı sağlar.
SWM
(Silent Wave Motor) Sessiz Dalga Motoru - Lenslerin muhteşem doğrulukta ve süper sessizlikte , yüksek hızla odaklama yapabilmesini sağlayan sistemdir.
M / A
Manuel / Automatic - Lensler otomatik netleme yaparken makinenin gövdesinde herhangi bir değişiklik yapmadan kullanıcının netliğe manuel müdahele yapabilmesini sağlayan özelliktir.